Lampaat


Meillä oli alkuvuosina tilalla lampaita n. 5 kk vuodesta. Ympärivuotiseen kasvatukseen meillä ei ole ollut  mahdollisuutta, sillä kelirikon aikaan emme pystyisi vastaamaan lampaiden hoidosta saaressa. Haimme karitsat kasvattajalta keväällä. Kasvatimme tilalla vain pässikaritsoja, jotka on tarkoitettu teuraaksi, ei siitospässeiksi.

Ensimmäiset kolme karitsaa saapuivat saarelle vuonna 2013. Koska tila kantaa suuremmankin lauman ja ensimmäisen vuoden kokemus pienlauman hoidosta oli hyvä, päätimme seuraavina vuosina kasvattaa hieman lauman kokoa. Aluksi otimme keväällä syntyneitä juuri vieroitettuja karitsoja, mutta sen jälkeen otimme puolivuotiaita, jolloin niiden kasvu oli jo ehtinyt lähteä hyvään vauhtiin. Kaikki laumamme ovat olleet rodultaan suomalaista perinnerotua, Kainuun harmasta, jonka väri vaihtelee nuorilla yksilöillä. Vanhemmiten ne kehittävät harmaata aluskarvaa, joka paljastuu useimmilla jo ensimmäisessä kerinnässä.



Päädyimme lampaisiin monestakin eri syystä. Kasvukaudella ne hoitivat valtavan niitty- ja lehtoalueen maisemoinnin. Tässä suhteessa ne olivat todellisia hyötyeläimiä niitettävän alueen ollessa melko laaja.


Lampaat ovat luonnollinen ja perinteinen osa saaristolaismaisemaa. Pihapiirissä karitsojen puuhia on ollut hauska seurata ja laumasta riippuen ne saattavat äityä seurallisiksikin. Meillä lampaat ovat saaneet kulkea vapaasti niityllä, metsässä ja kallioilla, mistä erityisesti ketterien Kainuun harmas -lampaiden sanotaan pitävän. Kaikki eri maisematyypit huomioimme aitauksessa.


Loppusyksystä teurastimme lampaat omatoimisesti ja eettisesti tilallamme. Se on ollut aina enemmän haikea ja raskas kuin mukava toimitus, mutta näin ne eivät joutuneet kokemaan ylimääräisiä kuljetuksia ja teurastamo-olosuhteita. Samalla saimme varmistettua eläimille nopean ja stressittömän lopun. Lammasfarmauksen ansiosta olimme lihantuotannon suhteen lähes omavaraisia. Täydelliseen omavaraisuuteen olemme päässeet, jos myös riistavuosi on menestyksekäs.

Luonnonmukaisesti eläneen ja kasvaneen, tuoretta kasvustoa syöneen ja stressittömän karitsan liha on laadukasta. Kainuun harmas -rotuun päädyimme mm. keskimääräistä vähärasvaisemman rotutyypin vuoksi. Oman pienimuotoisen lihantuotannon ja kiertokulun konkretisoitumisen myötä olemme oppineet arvostamaan lihan eettistä alkuperää ja vähentämään ylipäänsä lihansyönnin määrää.

Koska saamme tätä nykyä metsästyksestä hyvin riistalihaa, ja koska lihansyöntimme on merkittävästi vuosi vuodelta vähentynyt, olemme jättäytyneet lammasfarmauksesta toistaiseksi. Jotenkin myös kiinnyimme kesälampaisiimme ehkä liikaa ja syksy toi mukanaan haikeuden ja teurastuksen. Kaikille lampaita harkitseville voin kuitenki suositella niiden ottamista lämpimästi - kunhan varmistuu siitä, että lauma on riittävän kokoinen. Lammas ei tunne oloaan turvalliseksi liian pienessä porukassa. Meidän kokemus oli, että 4 oli minimimäärä, mutta 5-6 yksilöä muodosti jo oikein mukavan ja leppoisan lammaslauman. Ylärajaahan ei ole, jos vain on mahdollisuus hoitaa isompi lauma! Meillä suurin lauma oli kooltaan 6. 

2 kommenttia:

  1. Hei, mistä hankitte lampaat? Meillä oli viime kesänä ensimmäistä kertaa kesälampaita joten aihe kiinnostaa =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, pahoittelut, että en heti huomannut kysymystäsi ja olet joutunut odottamaan vastausta. Hankimme karitsat Salon seudulta lammastilalta, jonka pitäisi löytyä ihan googlettamalla.

      Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...